Tiedote
Vientiosaajia koulutetaan elintarvikealalle
ti huhtik. 10 08:17:00 2018
Suomalaisten elintarvikkeiden viennin osaamista halutaan kohentaa valtakunnallisella hankkeella. Mukana on neljä ammattikorkeakoulua, jotka lisäksi kokoavat laajan verkoston työelämän ja elintarvikealan asiantuntijoista sekä elintarvikealaa ja -vientiä tukevista organisaatioista.
Suomalaisista elintarvikealan pk-yrityksistä vain noin 13 prosenttia toimii kansainvälisillä markkinoilla, ja vientiä harjoittavilla pk-yrityksilläkin viennin osuus liikevaihdosta on 5-10 prosenttia. Yhä useammalla elintarvikealalla toimivalla pk-yrityksellä on mahdollisuus tavoitella myös vientimarkkinoita, ja jo vientiä harjoittavat olisi saatava kansainvälistymään entistä laajemmin. Useilla eri tahoilla on tunnistettu ja tuotu esiin tarve saada uutta osaamista ja ammattilaisia elintarvikealan vientiin. Suomesta on puuttunut elintarvikeviennin osaamisen kehittämistä tukeva koulutus.
Neljä ammattikorkeakoulua on tarttunut tähän haasteeseen ja käynnistänyt Elintarvikeviennin Osaaja -hankkeen (vv. 2018-2019). Tavoitteena on lisätä pk-yritysten vientiosaamista ja innostaa yrityksiä näkemään uudenlaisia vientimahdollisuuksia maailmalla. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö, ja sen toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu.
Hankkeessa tuotetaan ja pilotoidaan ammattikorkeakoulutasoisen erikoistumiskoulutuksen kriteerit täyttävä koulutus, joka perustuu elintarviketoimialan erityistarpeisiin ja lähtökohtiin. Koulutus-ohjelmalla on vahva kytkentä työelämään. Koulutus onkin tarkoitettu ensisijaisesti kasvuhakuisille elintarvikealalla toimiville pk-yrityksille ja elintarvikealan osaamista omaaville henkilöille, joilla on soveltuva, vähintään amk-tasoinen tutkinto tai vankka kokemus elintarvikealalta ja jotka haluavat kehittyä elintarvikeviennin osaajiksi.
Elintarvikeviennin Osaaja -koulutusohjelma toteutetaan kaksi kertaa hankkeen aikana. Ensimmäinen ohjelma alkaa Mikkelissä lokakuussa 2018 ja toinen ohjelma Oulussa tammikuussa 2019.
Hankkeessa toteutetun elintarvikeviennin koulutusohjelman pilotoinnin ja siitä saatujen kokemusten pohjalta haetaan lupaa toteuttaa vastaava koulutusohjelma ammattikorkeakoulutasoisena erikoistumiskoulutuksena vuodesta 2020 alkaen.
Elintarvikeviennin Osaaja -hankkeen kick off -tilaisuus järjestetään keskiviikkona 11.4.2018 klo 13.30-16 Haaga-Helian Pasilan toimipisteessä Helsingissä.
Lisätietoja:
Tarja Römer-Paakkanen, MMT dosentti
Yliopettaja/Projektipäällikkö Elintarvikeviennin Osaaja –hanke (Haaga-Helia osatoteuttaja)
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13, 00520 Helsinki
tel. +358 500 981 393, e-mail: tarja.romer-paakkanen@haaga-helia.fi
Jaa tuttavalle:
Tiedotteet Ruoka ja elintarvikkeet
Saimaa Gastronomy - ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote 2019
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 19.09.2019
Hungry foor Finland – ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Saimaa Gastronomy – yhteistyöverkoston Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2019. Palkinnot jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta.Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkoston ne...
Haaga-Helia ja McDonald's jatkavat yhteistyötä - McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta ammattikorkeakoulututkintoon
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 11.07.2019
Suomen McDonald’s tukee työntekijöidensä koulutusmahdollisuuksia ja aloittaa ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa syksyllä 2019. Koulutukseen otetaan 30 opiskelijaa.McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta suorittaa tutkinto Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. McDonald’sin ja Haaga-Helian yhdessä räätälöimä restonomin ammattikork...
Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailun finalistit valittu - Ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua!
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 10.06.2019
Ruokamatkailukilpailuun osallistui tänä vuonna peräti 42 osallistujaa. Kilpailun voittajat julkistetaan syyskuussa 2019. Ruokamatkailukilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 9 finalistia, joista raati valitsee palkittavat.Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityks...
Kaupungit ja kunnat Ruoka ja elintarvikkeet Markkinointi Matkailu Maatalous