Tiedote
Tutkimus: Restonomit työllistyivät nopeasti valmistumisensa jälkeen
ke helmik. 15 11:00:00 2017
Tuoreen valtakunnallisen restonomitutkimuksen mukaan restonomit työllistyvät hyvin – erityisesti pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia urakehitykseen.
Valmistumishetkellä tai vuosi valmistumisen jälkeen restonomeista oli työllistynyt 86 %. Vastaava luku kaikkien Suomen ammattikorkeakoulusta valmistuneiden osalta on 80 % . Pääosin restonomit sijoittuivat niille aloille, joille kouluttautuvat. Yleisimmät ovat ravintola-, majoitus-, opetus-, koulutus- ja ruokapalveluala.
Matkailun kasvu on tosiasia. Uusia matkailuyrityksiä perustettiin Suomeen 3 000 vuosina 2007–2014. Alalle tarvitaan lisää ammattitaitoista työvoimaa. Kasvukeskuksissa koetaan jo työvoimapulaa alan ammattilaista.
Restonomien työnantajina ovat tyypillisesti alan suuryritykset ja ketjut. Valtakunnallisesti restonomeista noin kaksi kolmesta toimii yrityksissä ja noin yksi viidestä kunnan tai valtion palveluksessa.
Restonomit ovat kiinnostuneita lähitulevaisuudessaan erityisesti liikkeenjohdollisista, opettajan, asiantuntija-, suunnittelu- ja kehittämistehtävistä. Valmistuneista restonomeista 42 % pitää yrittäjyyttä mahdollisena tai suunnittelee sitä. Tulosta voidaan pitää hyvänä, hospitality-ala tarvitsee uusia rohkeita ja ennakkoluulottomia yrittäjiä. Restonomi haluaa kehittyä työssään, tärkein työpaikan valintakriteeri on mielenkiintoiset ja haasteelliset työtehtävät.
Valmistuneen restonomin mediaanipalkka 2600 €/kk – noin puolet restonomeista tyytyväisiä palkkaukseensa
Vuonna 2016 kaikkien restonomien keskipalkka (mediaani) oli 2 600 euroa kuukaudessa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistuneet ansaitsevat 2 900 euroa mediaanina eli selvästi keskiarvoa enemmän. Kolmasosa kaikista vastaajista ansaitsi keskimäärin yli 3 001 euroa kuukaudessa.
Restonomitutkimuksen palkkatuloksissa ei ole otettu huomioon mahdollisia bonuksia, ilta- ja viikonoppulisiä tai ylityökorvauksia. Palkat ovat hieman heikentyneet vuodesta 2011. Selkeästi eniten vastaajista ansaitsivat ne, jotka olivat suorittaneet ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon – koulutus siis kannattaa myös taloudellisesti.
Restonomit ovat palveluosaamisen ammattilaisia
Noin kaksi kolmesta vastaajasta arvioi opintojen kautta saavutetun palveluosaamisen erinomaiseksi tai hyväksi. Seuraavaksi parhaimmat osaamisen alueet saavutettiin kielitaidossa, kansainvälisyydessä, kulttuuri-, viestintä-, vuorovaikutus-, liiketoiminta-, johtamis- ja laatuosaamisessa sekä itsensä johtamisessa.
Restonomein tärkeimmät osaamiset (taidot ja tiedot) ovat työelämän pelisilmä, ihmistuntemus ja monipuolisuus. Restonomin tulee olla asiakaspalvelun ja -ymmärryksen, johtamisen ja liiketalouden kameleontti.
Vastaajat ennakoivat, että tulevaisuudessa restonomeilta odotetaan yhä kasvavaa moninaisuuden ja kokonaisuuksien ymmärtämistä. Asiakaskunta sekä työyhteisöt kansainvälistyvät – viestinnästä ja vuorovaikutuksesta tulee yhä monikulttuurisempaa. Restonomien tulee myös pysyä teknologian kehityksessä mukana. Ala sähköistyy ja uusia innovaatioita tulee työnteon avuksi. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää joustavuutta ja ketteryyttä, intoa, ennakointiosaamista, asiakkaan lukutaitoa, digitaalisen palvelu- ja elämysmaailman kokonaisuuden hallintaa, yksilöllisen, motivoivan ja etäjohtamisen osaamista.
Taustatietoa tutkimuksesta:
Valtakunnallinen Restonomien palkka- ja työllisyystutkimus 2016 selvittää ammattikorkeakoulusta valmistuneiden restonomien työuran kehittymistä. Huhti-kesäkuussa 2016 toteutetun tutkimuksen kohderyhmä oli vuosina 2000–2016 valmistuneet restonomit ja restonomi (ylempi AMK) tutkinnon suorittaneet. Restonomin tutkintonimikkeellä tarkoitetaan joko ammattikorkeakoulussa tai ylemmässä ammattikorkeakoulussa suoritettua majoitus- ja ravitsemusalaan erikoistunutta tutkintoa. Tutkimus toteutettiin kolmannen kerran ja siihen vastasi 858 restonomia. Tutkimuksen päätuloksiin on mahdollista tutustua tästä.
Lisätietoja:
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kristiina Adamsson, tutkimus- ja kehittämismenetelmien lehtori, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi
Petteri Ohtonen, projektipäällikkö, petteri.ohtonen@haaga-helia.fi
Jaa tuttavalle:
Tiedotteet Ruoka ja elintarvikkeet
Saimaa Gastronomy - ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote 2019
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 19.09.2019
Hungry foor Finland – ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Saimaa Gastronomy – yhteistyöverkoston Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2019. Palkinnot jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta.Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkoston ne...
Haaga-Helia ja McDonald's jatkavat yhteistyötä - McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta ammattikorkeakoulututkintoon
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 11.07.2019
Suomen McDonald’s tukee työntekijöidensä koulutusmahdollisuuksia ja aloittaa ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa syksyllä 2019. Koulutukseen otetaan 30 opiskelijaa.McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta suorittaa tutkinto Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. McDonald’sin ja Haaga-Helian yhdessä räätälöimä restonomin ammattikork...
Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailun finalistit valittu - Ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua!
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 10.06.2019
Ruokamatkailukilpailuun osallistui tänä vuonna peräti 42 osallistujaa. Kilpailun voittajat julkistetaan syyskuussa 2019. Ruokamatkailukilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 9 finalistia, joista raati valitsee palkittavat.Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityks...
Kaupungit ja kunnat Ruoka ja elintarvikkeet Markkinointi Matkailu Maatalous