Tiedote
Tutkimus: Restonomit työllistyivät nopeasti valmistumisensa jälkeen
ke helmik. 15 11:00:00 2017
Tuoreen valtakunnallisen restonomitutkimuksen mukaan restonomit työllistyvät hyvin – erityisesti pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia urakehitykseen.
Valmistumishetkellä tai vuosi valmistumisen jälkeen restonomeista oli työllistynyt 86 %. Vastaava luku kaikkien Suomen ammattikorkeakoulusta valmistuneiden osalta on 80 % . Pääosin restonomit sijoittuivat niille aloille, joille kouluttautuvat. Yleisimmät ovat ravintola-, majoitus-, opetus-, koulutus- ja ruokapalveluala.
Matkailun kasvu on tosiasia. Uusia matkailuyrityksiä perustettiin Suomeen 3 000 vuosina 2007–2014. Alalle tarvitaan lisää ammattitaitoista työvoimaa. Kasvukeskuksissa koetaan jo työvoimapulaa alan ammattilaista.
Restonomien työnantajina ovat tyypillisesti alan suuryritykset ja ketjut. Valtakunnallisesti restonomeista noin kaksi kolmesta toimii yrityksissä ja noin yksi viidestä kunnan tai valtion palveluksessa.
Restonomit ovat kiinnostuneita lähitulevaisuudessaan erityisesti liikkeenjohdollisista, opettajan, asiantuntija-, suunnittelu- ja kehittämistehtävistä. Valmistuneista restonomeista 42 % pitää yrittäjyyttä mahdollisena tai suunnittelee sitä. Tulosta voidaan pitää hyvänä, hospitality-ala tarvitsee uusia rohkeita ja ennakkoluulottomia yrittäjiä. Restonomi haluaa kehittyä työssään, tärkein työpaikan valintakriteeri on mielenkiintoiset ja haasteelliset työtehtävät.
Valmistuneen restonomin mediaanipalkka 2600 €/kk – noin puolet restonomeista tyytyväisiä palkkaukseensa
Vuonna 2016 kaikkien restonomien keskipalkka (mediaani) oli 2 600 euroa kuukaudessa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistuneet ansaitsevat 2 900 euroa mediaanina eli selvästi keskiarvoa enemmän. Kolmasosa kaikista vastaajista ansaitsi keskimäärin yli 3 001 euroa kuukaudessa.
Restonomitutkimuksen palkkatuloksissa ei ole otettu huomioon mahdollisia bonuksia, ilta- ja viikonoppulisiä tai ylityökorvauksia. Palkat ovat hieman heikentyneet vuodesta 2011. Selkeästi eniten vastaajista ansaitsivat ne, jotka olivat suorittaneet ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon – koulutus siis kannattaa myös taloudellisesti.
Restonomit ovat palveluosaamisen ammattilaisia
Noin kaksi kolmesta vastaajasta arvioi opintojen kautta saavutetun palveluosaamisen erinomaiseksi tai hyväksi. Seuraavaksi parhaimmat osaamisen alueet saavutettiin kielitaidossa, kansainvälisyydessä, kulttuuri-, viestintä-, vuorovaikutus-, liiketoiminta-, johtamis- ja laatuosaamisessa sekä itsensä johtamisessa.
Restonomein tärkeimmät osaamiset (taidot ja tiedot) ovat työelämän pelisilmä, ihmistuntemus ja monipuolisuus. Restonomin tulee olla asiakaspalvelun ja -ymmärryksen, johtamisen ja liiketalouden kameleontti.
Vastaajat ennakoivat, että tulevaisuudessa restonomeilta odotetaan yhä kasvavaa moninaisuuden ja kokonaisuuksien ymmärtämistä. Asiakaskunta sekä työyhteisöt kansainvälistyvät – viestinnästä ja vuorovaikutuksesta tulee yhä monikulttuurisempaa. Restonomien tulee myös pysyä teknologian kehityksessä mukana. Ala sähköistyy ja uusia innovaatioita tulee työnteon avuksi. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää joustavuutta ja ketteryyttä, intoa, ennakointiosaamista, asiakkaan lukutaitoa, digitaalisen palvelu- ja elämysmaailman kokonaisuuden hallintaa, yksilöllisen, motivoivan ja etäjohtamisen osaamista.
Taustatietoa tutkimuksesta:
Valtakunnallinen Restonomien palkka- ja työllisyystutkimus 2016 selvittää ammattikorkeakoulusta valmistuneiden restonomien työuran kehittymistä. Huhti-kesäkuussa 2016 toteutetun tutkimuksen kohderyhmä oli vuosina 2000–2016 valmistuneet restonomit ja restonomi (ylempi AMK) tutkinnon suorittaneet. Restonomin tutkintonimikkeellä tarkoitetaan joko ammattikorkeakoulussa tai ylemmässä ammattikorkeakoulussa suoritettua majoitus- ja ravitsemusalaan erikoistunutta tutkintoa. Tutkimus toteutettiin kolmannen kerran ja siihen vastasi 858 restonomia. Tutkimuksen päätuloksiin on mahdollista tutustua tästä.
Lisätietoja:
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kristiina Adamsson, tutkimus- ja kehittämismenetelmien lehtori, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi
Petteri Ohtonen, projektipäällikkö, petteri.ohtonen@haaga-helia.fi
Jaa tuttavalle:
Tiedotteet
Suomen Paras Myyntiorganisaatio -kilpailu käynnistyi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 12.12.2019
Haaga-Helian ja MMA:n järjestämään Suomen Paras Myyntiorganisaatio -kilpailuun voi osallistua 11.12.2019–30.1.2020.
Kilpailun tarkoitus on palvella yrityksen myynnin kehittämistä ja parantaa suomalaista myyntiosaamista laajemminkin. Jokainen osallistuva yritys saa ilmaisen vertailuraportin, jossa myynnin osa-alueita verrataan muihin yrityksiin.
Jo kymmenettä kertaa järjestettävässä kilpailussa a...
Haaga-Helian Tallinnaan suunnittelema korkeakoulu ei toteudu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 21.11.2019
Haaga-Helian perustama virolainen säätiö haki loppuvuodesta 2018 toimilupaa Tallinnaan perustettavalle ammattikorkeakoululle, Nordic School of Hospitality & Innovation. Viron opetus- ja kulttuuriministeriö ei kuitenkaan myöntänyt korkeakoululle toimilupaa.Korkeakoulussa olisi täydessä laajuudessaan ollut noin 400 opiskelijaa ja se olisi tarjonnut bachelor-tasoisen tutkinnon hospitality-alalle. Ope...
Haaga-Helialle Guinnessin maailmanennätys – 101 eri kansallisuuden edustajaa samaan aikaan saunassa
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 14.11.2019
Haaga-Helian opiskelijat onnistuivat tekemään virallisen Guinnessin maailmanennätyksen Helsingissä torstaina 14.11.2019.Tavoitteena oli koota yli sadan eri kansallisuuden edustajat viettämään perinteikästä suomalaista saunakokemusta. Helsingissä Suomenlinnassa järjestetty Guinnessin ennätys onnistui hienosti, sillä saunassa oli samaan aikaan 101 kansallisuutta. Tapahtumassa oli paikalla Guinnessin...