• Tiedotteet
  • Kuvat ja logot
  • Graafinen ohjeistus
  • Yhteyshenkilöt

Tiedote

Tutkimus: Restonomit työllistyivät nopeasti valmistumisensa jälkeen

ke helmik. 15 11:00:00 2017

Tuoreen valtakunnallisen restonomitutkimuksen mukaan restonomit työllistyvät hyvin – erityisesti pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia urakehitykseen.

Valmistumishetkellä tai vuosi valmistumisen jälkeen restonomeista oli työllistynyt 86 %. Vastaava luku kaikkien Suomen ammattikorkeakoulusta valmistuneiden osalta on 80 % . Pääosin restonomit sijoittuivat niille aloille, joille kouluttautuvat. Yleisimmät ovat ravintola-, majoitus-, opetus-, koulutus- ja ruokapalveluala.

Matkailun kasvu on tosiasia. Uusia matkailuyrityksiä perustettiin Suomeen 3 000 vuosina 2007–2014. Alalle tarvitaan lisää ammattitaitoista työvoimaa. Kasvukeskuksissa koetaan jo työvoimapulaa alan ammattilaista.

Restonomien työnantajina ovat tyypillisesti alan suuryritykset ja ketjut. Valtakunnallisesti restonomeista noin kaksi kolmesta toimii yrityksissä ja noin yksi viidestä kunnan tai valtion palveluksessa.

Restonomit ovat kiinnostuneita lähitulevaisuudessaan erityisesti liikkeenjohdollisista, opettajan, asiantuntija-, suunnittelu- ja kehittämistehtävistä. Valmistuneista restonomeista 42 % pitää yrittäjyyttä mahdollisena tai suunnittelee sitä. Tulosta voidaan pitää hyvänä, hospitality-ala tarvitsee uusia rohkeita ja ennakkoluulottomia yrittäjiä. Restonomi haluaa kehittyä työssään, tärkein työpaikan valintakriteeri on mielenkiintoiset ja haasteelliset työtehtävät.

Valmistuneen restonomin mediaanipalkka 2600 €/kk – noin puolet restonomeista tyytyväisiä palkkaukseensa

Vuonna 2016 kaikkien restonomien keskipalkka (mediaani) oli 2 600 euroa kuukaudessa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistuneet ansaitsevat 2 900 euroa mediaanina eli selvästi keskiarvoa enemmän. Kolmasosa kaikista vastaajista ansaitsi keskimäärin yli 3 001 euroa kuukaudessa.

Restonomitutkimuksen palkkatuloksissa ei ole otettu huomioon mahdollisia bonuksia, ilta- ja viikonoppulisiä tai ylityökorvauksia. Palkat ovat hieman heikentyneet vuodesta 2011. Selkeästi eniten vastaajista ansaitsivat ne, jotka olivat suorittaneet ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon – koulutus siis kannattaa myös taloudellisesti.

Restonomit ovat palveluosaamisen ammattilaisia

Noin kaksi kolmesta vastaajasta arvioi opintojen kautta saavutetun palveluosaamisen erinomaiseksi tai hyväksi. Seuraavaksi parhaimmat osaamisen alueet saavutettiin kielitaidossa, kansainvälisyydessä, kulttuuri-, viestintä-, vuorovaikutus-, liiketoiminta-, johtamis- ja laatuosaamisessa sekä itsensä johtamisessa.

Restonomein tärkeimmät osaamiset (taidot ja tiedot) ovat työelämän pelisilmä, ihmistuntemus ja monipuolisuus. Restonomin tulee olla asiakaspalvelun ja -ymmärryksen, johtamisen ja liiketalouden kameleontti.

Vastaajat ennakoivat, että tulevaisuudessa restonomeilta odotetaan yhä kasvavaa moninaisuuden ja kokonaisuuksien ymmärtämistä. Asiakaskunta sekä työyhteisöt kansainvälistyvät – viestinnästä ja vuorovaikutuksesta tulee yhä monikulttuurisempaa. Restonomien tulee myös pysyä teknologian kehityksessä mukana. Ala sähköistyy ja uusia innovaatioita tulee työnteon avuksi. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää joustavuutta ja ketteryyttä, intoa, ennakointiosaamista, asiakkaan lukutaitoa, digitaalisen palvelu- ja elämysmaailman kokonaisuuden hallintaa, yksilöllisen, motivoivan ja etäjohtamisen osaamista.

Taustatietoa tutkimuksesta:
Valtakunnallinen Restonomien palkka- ja työllisyystutkimus 2016 selvittää ammattikorkeakoulusta valmistuneiden restonomien työuran kehittymistä. Huhti-kesäkuussa 2016 toteutetun tutkimuksen kohderyhmä oli vuosina 2000–2016 valmistuneet restonomit ja restonomi (ylempi AMK) tutkinnon suorittaneet. Restonomin tutkintonimikkeellä tarkoitetaan joko ammattikorkeakoulussa tai ylemmässä ammattikorkeakoulussa suoritettua majoitus- ja ravitsemusalaan erikoistunutta tutkintoa. Tutkimus toteutettiin kolmannen kerran ja siihen vastasi 858 restonomia. Tutkimuksen päätuloksiin on mahdollista tutustua tästä.

Lisätietoja:
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kristiina Adamsson, tutkimus- ja kehittämismenetelmien lehtori, kristiina.adamsson@haaga-helia.fi
Petteri Ohtonen, projektipäällikkö, petteri.ohtonen@haaga-helia.fi

Jaa tuttavalle:

Tiedotteet Matkailu

Haaga-Helian Tallinnaan suunnittelema korkeakoulu ei toteudu

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 21.11.2019

Haaga-Helian perustama virolainen säätiö haki loppuvuodesta 2018 toimilupaa Tallinnaan perustettavalle ammattikorkeakoululle, Nordic School of Hospitality & Innovation. Viron opetus- ja kulttuuriministeriö ei kuitenkaan myöntänyt korkeakoululle toimilupaa.Korkeakoulussa olisi täydessä laajuudessaan ollut noin 400 opiskelijaa ja se olisi tarjonnut bachelor-tasoisen tutkinnon hospitality-alalle. Ope...

Matkailu Koulutus

Haaga-Helia digitoi suomalaisen talviurheilumaiseman Pekingin talviurheilumessuille

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 18.10.2019

Yksi maailman suurimmista talviurheilumessuista, World Winter Sports Expo, järjestetään Pekingissä 17.-20. lokakuuta. Tapahtuman Suomi-paviljonki esittelee suomalaista osaamista messuvieraille. Haaga-Helian kehittämä The Box -elämyshanke on toteuttanut Suomi-paviljongin moniaistiseksi sekoitetun todellisuuden tilaksi.World Winter Sports Expo on yksi Suomen talviurheiluvuoden 2019 päätapahtumista. ...

Urheilu ja vapaa-aika Markkinointi Matkailu

Tutkimus: Leirintämatkailun suosio nousussa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 19.09.2019

Leirintäalueiden yöpymismäärät ovat selvästi nousussa. Vuonna 2018 yöpymisiä oli yhteensä 1,8 miljoonaa. Nousu on 3,4 prosenttia vuodesta 2017. Erityisesti ulkomaalaisten yöpymismäärät on nousseet (+4,5 %). Ulkomaalaisten osuus on 18 prosenttia kaikista yöpymisistä.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa on tehty uusi tutkimus leirintämatkailun suosiosta, rahavirroista, rakenteesta sekä tulo- ja työll...

Matkailu

Yhteyshenkilöt

Teemu Kokko
Teemu Kokko
rehtori, toimitusjohtaja
050 555 1131
grrzh.xbxxb@unntn-uryvn.sv
Ari Nevalainen
Ari Nevalainen
viestintäpäällikkö
040 4887 008
nev.arinynvara@unntn-uryvn.sv

© Koodiviidakko Oy 2017

Powered by ePressi & Sivuviidakko