Tiedote
Tutkimus: Suomalaisissa ja ranskalaisissa foodieblogieissa kuljetaan tunteella ja tiedolla kohti hyvää makua
ma toukok. 02 13:04:00 2016
Ruokabloggaajien pyrkimys hyvään makuun yhdistyy foodie-tyyppisessä kuluttamisessa identiteetin ilmaisemiseen ja erottautumiseen sekä suomeksi että ranskaksi bloggaavilla, selviää Haaga-Helian yliopettajan Marjaana Mäkelän sosiologian pro gradu -tutkimuksesta ”Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä” (Jyväskylän yliopisto).
Tutkimuksessa kuvataan suomalaisten ja ranskalaisten ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja muista erottautumista sekä asiantuntijuutta blogikirjoitusten kautta. Foodie-identiteetti ja yhteisöllisyys ilmenevät erityisen hyvin heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otolliset puitteet.
Tutkimuksen lähtökohtana on foodscapen käsite, joka tarkoittaa ruoan, paikan, ihmisen ja toiminnan dynaamisia muodostelmia. Sitä lähestytään tässä tutkimuksessa diskurssin tasolla. Tuloksena on kymmenen ruokablogin aineistoon pohjautuva tulkinta foodscapesta, joka on ominainen suomalaisten ja ranskalaisten, sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan jakavien ruokaharrastajien diskurssille.
Ranskalaisten ruokaharrastajien diskursiivisessa foodscapessa korostuu rakkaus omaan, perinteiseen ruokakulttuuriin, johon foodie-maailman ilmiöitä verrataan, omaksutaanpa ne tai ei. Ranskalaisbloggaajien diskurssille on ominaista myös aistillisuus ja leikillisyys, mutta ruoka on silti vakava asia. Suomalaisen foodie-heimon diskursiivinen foodscape on puolestaan ennakkoluuloton, kokeileva ja yhteisöllisyyttä korostava. Perinteitä ja uuden kokeilua myös yhdistetään foodie-kuluttajille tunnusomaisesti, joten suomalaisbloggaajat ylläpitävät ja osaltaan uusintavat suomalaista ruokakulttuuria jälkimoderniin kuluttamiseen sopivassa hengessä. Foodie-kuluttajille on tärkeää asiantuntijuus, ja suomalaisilla se näkyy ennakkoluulottomina kokeiluina erityisesti arjen ratkaisuissa.
Henkilökohtaisen kulinaarisen osaamispääoman ilmentäminen ja sen tuomien elämyksien jakaminen ovat verkkoympäristön suoma mahdollisuus, jossa kuuluvat erilaiset elämäntapavalinnat. Niitä ilmennetään ruokadiskurssissa sekä tiedon että tunteiden kautta.
Lisätietoja:
Marjaana Mäkelä, marjaana.makela@haaga-helia.fi
Jaa tuttavalle:
Tiedotteet
Suomen Paras Myyntiorganisaatio -kilpailu käynnistyi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 12.12.2019
Haaga-Helian ja MMA:n järjestämään Suomen Paras Myyntiorganisaatio -kilpailuun voi osallistua 11.12.2019–30.1.2020.
Kilpailun tarkoitus on palvella yrityksen myynnin kehittämistä ja parantaa suomalaista myyntiosaamista laajemminkin. Jokainen osallistuva yritys saa ilmaisen vertailuraportin, jossa myynnin osa-alueita verrataan muihin yrityksiin.
Jo kymmenettä kertaa järjestettävässä kilpailussa a...
Haaga-Helian Tallinnaan suunnittelema korkeakoulu ei toteudu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 21.11.2019
Haaga-Helian perustama virolainen säätiö haki loppuvuodesta 2018 toimilupaa Tallinnaan perustettavalle ammattikorkeakoululle, Nordic School of Hospitality & Innovation. Viron opetus- ja kulttuuriministeriö ei kuitenkaan myöntänyt korkeakoululle toimilupaa.Korkeakoulussa olisi täydessä laajuudessaan ollut noin 400 opiskelijaa ja se olisi tarjonnut bachelor-tasoisen tutkinnon hospitality-alalle. Ope...
Haaga-Helialle Guinnessin maailmanennätys – 101 eri kansallisuuden edustajaa samaan aikaan saunassa
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 14.11.2019
Haaga-Helian opiskelijat onnistuivat tekemään virallisen Guinnessin maailmanennätyksen Helsingissä torstaina 14.11.2019.Tavoitteena oli koota yli sadan eri kansallisuuden edustajat viettämään perinteikästä suomalaista saunakokemusta. Helsingissä Suomenlinnassa järjestetty Guinnessin ennätys onnistui hienosti, sillä saunassa oli samaan aikaan 101 kansallisuutta. Tapahtumassa oli paikalla Guinnessin...