Tiedote
Maukas ruoka tarvitsee mehevän tarinan - tarinallistaminen lisääntyy myös ruokamatkailussa
ke toukok. 16 16:22:00 2018
Maailma läpitarinallistuu kirjaimellisesti. Työnhakija ei saa enää rauhassa kertoa osaamisestaan vaan työnantaja haluaa katsoa ytimekkään videotarinan. Hyvillä tarinoilla myydään uusia tuotteita. Mainoksissa esimerkkiperheet kertovat tarinaa, miten heidän elämänsä muuttui. Poliitikot ja julkisuudenhenkilöt brändäävät itsensä eli sepittävät tarinallista henkilökuvaa.Jopa toimittajat puhuvat narratiivisista eli tarinallisista uutisista.
Tarinan merkitys ja arvo on aina ymmärretty matkailussa. Tarinan avulla matkailija pääsee kurkistamaan kohdemaan ihmisten yksityiselämään ja kokemuksiin. Tarinalla voi ratsastaa jopa menneiden aikojen maailmaan ja katsella 1600-luvun saamelaisen elämää ”sielunsa silmin”.
Parhaat kokit ja keittiömestarit viimeistelevät tarinankerronnalla maukkaan ruoan. He tekevät hyvistä raaka-aineista, ruoan valmistamisesta, tarjoilutapahtumasta ja tarinoista kokonaistaideteoksen, jonka avulla he erottuvat kilpailijoista. Tällainen kokemus jää pysyvästi matkailijan mieleen.
Mutta kuinka ruokamatkailuyrittäjä tavoittaa huippukokkien tason? Kuinka tarinallistaa lappilaista ruokaa? Mistä löytää tarinan ainekset ja miten tarjoilla se kokonaistaideteoksena? Entä onko minusta kertojaksi?
Näihin uuden matkailun ydinkysymyksiin pureutuu Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Visit Finlandin ja opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama Tarinallistaminen ruokamatkailussa -työpaja. Työpajat (4) toteutetaan Järvi-Suomen, Lapin, Helsingin seudun ja Saaristo / rannikko alueilla.
AIKA: Maanantai 21.5.2018 klo 11.00-16.30 (lounas 11.00-11.45)
PAIKKA: Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti,
Viirikankaantie 1, tila 239, Rovaniemiwww.ahtarizookotielaintila.fi/ros3700 Ähtäri
Lisätietoa Kristiina Havas, kristiina.havas@haaga-helia.fi, p. 0500 688 332
OHJELMA
klo 11.00-11.45 Lounas
klo 11.45-16.30 Tarinallistaminen ruokamatkailussa –työpaja
Miksi tarinallistaminen? Missä tarinallistaminen? Miten tarinallistaminen?
Työpajan ohjaajina toimivat tarinankerronnan kouluttaja Tapani Niemi ja ruokamatkailun projektipäällikkö Kristiina Havas.
Hankkeen taustaa:
TARINALLISTAMINEN RUOKAMATKAILUSSA
Ruokamatkailu on merkittävä osa Suomen matkailun kehittämistä. Tavoitteena on saada ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua. Elämyksellisyyteen kuuluu paitsi tietysti erinomainen ruoka ja viihtyisät tai vaikuttavat puitteet, myös kiinnostava ja mieliinpainuva tarina.
Vuoden 2018 aikana toteutetaan neljä matkailumarkkinoinnillisten suuralueiden mukaista ruokamatkailun tarinallistamisen kehittämistyöpajaa ja annetaan yksilökohtaista ohjausta. Kehittämisprosessissa luodaan uusia tarinoita vahvistamaan ja brändäämään alueiden ruokamatkailuprofiileja. Toimenpiteinä syntyy yrityksille ja yhdistelmätuotteille tarinoita, joissa huomioidaan paikalliskulttuuri, perinteet ym. Tarinat tekevät ruokamatkailusta kiinnostavamman, elämyksellisemmän ja helposti ostettavan. Ne jättävät myös muistijäljen. Jakaminen sosiaalisessa mediassa ja uudelleen ostettavuus kasvavat. Tarinoilla vaikutetaan tunteisiin. Tarinoilla on merkitystä ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen. Kanavat ja muodot ovat erilaisia digimaailmasta henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen.
Jaa tuttavalle:
Tiedotteet Ruoka ja elintarvikkeet
Saimaa Gastronomy - ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote 2019
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 19.09.2019
Hungry foor Finland – ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Saimaa Gastronomy – yhteistyöverkoston Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2019. Palkinnot jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta.Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkoston ne...
Haaga-Helia ja McDonald's jatkavat yhteistyötä - McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta ammattikorkeakoulututkintoon
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 11.07.2019
Suomen McDonald’s tukee työntekijöidensä koulutusmahdollisuuksia ja aloittaa ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa syksyllä 2019. Koulutukseen otetaan 30 opiskelijaa.McDonald’s tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta suorittaa tutkinto Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. McDonald’sin ja Haaga-Helian yhdessä räätälöimä restonomin ammattikork...
Hungry for Finland – Ruokamatkailukilpailun finalistit valittu - Ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua!
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 10.06.2019
Ruokamatkailukilpailuun osallistui tänä vuonna peräti 42 osallistujaa. Kilpailun voittajat julkistetaan syyskuussa 2019. Ruokamatkailukilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 9 finalistia, joista raati valitsee palkittavat.Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityks...
Kaupungit ja kunnat Ruoka ja elintarvikkeet Markkinointi Matkailu Maatalous